Parmezan

Ser parmezan to ser twardy o ziarnistej konsystencji a także słomkowożółtej barwie. Charakteryzuje go specjalny, pikantny smak i zapach. Znany jest na całym świecie tak jak powszechny ser do ucierania. To ser rodzaje grana, wytwarzany z pasteryzowanego twarogu. Robi się go w kształcie wielkiego kręgu (około 40 kilogramów). Można przechowywać go nawet przez kilka lat.

Parmezan

Autor zdjęcia: Scubaspa Maldives
Od wielu lat produkcja takich sera to niemal 3 mln w skali roku. Każda z form waży średnio Trzydziestu pięciu-Czterdzieści kilograma. W chwili obecnej jego koszt waha się wokół 8 euro za kilogramów. 87% linii produkcyjnej zostaje we Włoszech, wyłącznie Trzynastej% trafia na eksport, przede wszystkim do Stanów Zjednoczonych, Niemiec, Francji, UK i Szwajcarii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>